معمولاً یکی از سوالات رایج خریداران کفشهای چرمی طریقه نگهداری از آنهاست که البته سوال به جایی هم هست، چرا که در صورت عدم نگهداری درست از چنین کفشهایی فرم و زیبایی خود را از دست میدهند و از طول عمرشان کاسته میشود.
تمیز نگه داشتن کفشهای چرمی مقولهی بسیار مهمی است به جز اینکه عمر مفید آنها را افزایش میدهد، شما را هم نزد دیگران شخص قابل اعتماد و محترمی نشان خواهد دارد.
انواع چرم در کفش
اما پیش از اینکه به این بحث مهم بپردازیم باید در نظر داشته باشید که انواع کفش چرمی وجود دارد، کفشهای چرمی با پرداخت صیقلی (مات و براق)، هورس و لایههای داخلی پوست (جیر و نوبوک) در بازار موجود است، همچنین چرم گیاهی و مصنوعی هم به شکل گستردهای در صنعت کفش استفاده میشود، انواع مدلهای تقویت شدهای هم برای کفشهای کوه و بوتهای صنعتی به کار میرود، مانند چرمهایی که در برابر خراشیدن مقاوم هستند و چرم Full-Grain که دوام بالایی در برابر آسیب دیدگی دارد.
نوعی که ما به آن میپردازیم نگهداری از مدلهای رایج است کفش های با چرم طبیعی صیقلی و جیر/نوبوک
چرم صیقلی
-
نوع واکس
تقریباً غیر ممکن است که بشود جلوی چروکهایی که در اثر راه رفتن روی کفشهای چرمی نقش میبندد را گرفت، اما برای اینکه این خطوط تبدیل به ترکهای ناجور نشوند لازم است چرم کفش را نرم نگه دارید، به این منظور و بسته به نوع چرم، باید هر از گاهی به آن واکس مناسب زد؛ پیشنهاد ما این است که اول از همه اگر نمیخواهید هزینهی آنچنانی برای واکس کنید از مدلهای به شدت ساده و ارزان ایرانی که عموماً هم بوی نفت میدهند استفاده کنید، چرا که نسبت به قیمتشان با کیفیت هستند و ساختار سادهای هم دارند و در نتیجه بدون آنکه به چرم آسیبی برسانند آن را نرم و تا حدودی براق میکنند ، از آن طرف هم اگر برای واکس دستتان به جیب میرود و مشکلی با قیمتش ندارید مدلهای گرانش را تهیه کنید، خیلی از برندهای خارجی واکس مخصوص خودشان را تولید میکنند که بسیار مناسب هستند، برخی هم واکسهایی از مواد گیاهی تولید میکنند که کیفیت خیلی بالایی دارند؛ اما مدلهای میان رده را پیشنهاد نمیکنیم، چرا که معمولاً برای تقلید اثر بخشی واکسهای گران قیمت از مواد درجه سه استفاده میکنند که به چرم آسیب میرساند و گاهی آن را خشک میکند و بیشتر موجب ترک خوردگی و شکنندگی میشوند.
پس همیشه سعی کنید واکس مناسبی تهیه کنید.
-
زمان و نحوه واکس زدن
بعد از انتخاب واکس مناسب که اصلاً مسئلهی پیچیدهای نیست و توصیه میکنیم دچار دلهره نشوید، زمانبندی واکس زدن فرا میرسد که تا حدودی سلیقهای است اما اگر میخواهید جلوی ترکهای کفش را بگیرد و آنها را تا حد چروکهایی زیبا نگه دارید باید به زمان زدن واکس اهمیت بیشتری دهید؛ درست خواندید: چروکهای زیبا! این خطوط متعددی که روی کفشهای چرمی نقش میبندد زیبایی خاصی دارند، اگر کفش شما همیشه واکس زده و براق باشد و چروک هم داشته باشد خیلی جذابتر از کفشهای زیادی نو به نظر میرسد، چرا که نشان دهنده تجربه شماست درست مثل چروکهای روی پوست که بعد از سالها زندگی روی صورت و بدن شما نقش میبندد و نشان میدهد تجربیات زیادی را پشت سر گذاشتهاید و خود به خود احترام دیگران را بر میانگیزید. پس این یادتان باشد چروک خوب است اما ترک نشان دهنده این است که یک جای کارتان میلنگد!
بنابراین توصیه ما این است ابتدای خرید کفش و پیش از استفاده یکبار واکس زده شود؛ نحوه کار هم به این صورت است که معمولاً یک فرچه واکس و یک فرچه جلا دادن وجود دارد، به جای فرچه واکس میتوانید از یک تکه پارچهی نرم هم استفاده کنید، سپس پارچه/فرچه را به مواد واکس آغشته کنید و آن را به کفش بزنید هر وقت احساس کردید که مواد دیگر نمیتواند نواحی جدید کفش را پوشش دهد پارچه را به مقدار دیگری از واکس آغشته کنید و قسمتهای باقی مانده را پوشش دهید؛ بعد از اتمام هر دو لنگه، کفش را به مدت 20 تا 30 دقیقه به حال خود رها کنید تا مواد جذب آن بشود، سپس فرچهی جلا را با سرعت روی کفش بکشید تا تاثیر واکس یکدست شود، از نتیجه حیرت زده خواهید شد!
این نکته یادتان باشد که هیچوقت بلافاصله بعد از واکس زدن کفش چرمی از آن استفاده نکنید، این یک اشتباه رایج است، بگذارید سر فرصت واکس به خورد لایههای میانی چرم برود؛ یکی از زمانهای مناسب برای واکس زدن بعد از استفاده از کفش است، تازه بعد از یک روز کاری یا مهمانی به منزل بازگشتهاید اگر حوصله دارید روی کفش را با یک دستمال نرم پاک کنید واکس بزنید، مطمئن باشید برای دفعه بعد که به سراغش بروید آماده خدمت گذاری است.
-
رنگ واکس
یکی از مسائلی که راجع به واکسها اهمیت دارد وجود رنگ در آنهاست و اینکه از چه رنگ واکسی برای کفشمان استفاده کنیم در بعضی مواقع گیج کننده است؛ مثلاً در بوتهای دکتر مارتینز این سوال از بعضی خریداران مطرح میشود، علتش هم تفاوت رنگ چرم با دوخت زرد رنگ دور کفش است، یا به طور مثال در برخی از مدلهای کفش آکسفورد که هر تکه از آن یک رنگ دارد، این جور مواقع باید از واکسهای بدون رنگ استفاده کنیم وگرنه حتماً کفش خراب میشود و یا در بهترین حالت واکس زدن تبدیل به یک کار پیچیده، زمان بر و حوصله سر بر خواهد شد.
چرم جیر/نوبوک
هرچند که کفشهای جیر و نوبوک با هم فرق میکنند اما نحوه رسیدگی به آنها تا حد زیادی به هم شباهت دارد، چرمهای نوبوک سطح مخملی نرمی دارند درصورتی که جیر کمی بافت درشت و زبری دارد، آن هم به خاطر متفاوت بودن لایه چرم این دو مدل است؛ عدهای هم به اشتباه تصور میکنند نوبوک و جیر چرم مصنوعی هستند، هر چند که تمام انواع چرم مدل مصنوعی هم دارد اما اینها کاملاً طبیعی هستند، یعنی طبیعیشان طبیعیست!
حالت مخملی این نوع چرم حس گرم و نرمی را منتقل میکند و بیشتر مناسب فصولهای سرد است.
نگهداری
برای نگهداری از این نوع چرم لازم است تمیز نگهش دارید، چرا که فصلهای سرد انواع بلایا را سر کفشهای چرمی نازل میکند! در شهرهای بزرگ مناطق مختلف وقتی باران میبارد انواع آلایندههای شهری را هم به پایین سرازیر میکند، همچنین در روزهای برفی شن و نمکی که کف خیابان میریزند قاتل کفش است، برای همین اگر با این کفشها در شرایط آب و هوایی نامساعد زیاد راه رفتید، بعد از استفاده حتماً تمیزش کنید و کفش را به حال خود رها نکنید، ابتدا بگذارید نم روی کفش به صورت طبیعی در هوای آزاد خشک شود، سپس با یک پارچه خاک، و گل و لای روی کفش را پاک کنید، برای درز و حاشیهها میتوانید از یک برس کوچک یا مسواک نرم استفاده کنید، لکههای روی چرم را پاک کنید، اطراف لژ را هم میتوانید با یک پارچه نم دار تمیز کنید؛ کفشهای جیر و نوبوک مواد مخصوص نگهدارنده دارند، همچنین میتوانید برای مقاوم کردن این نوع چرم از اسپری سیلیکونی استفاده کنید، البته حواستان باشد که زیاد اینکار را نکنید چرا که استفاده از این اسپریها در دورههای زمانی طولانی مناسب است.
جمع بندی
نگهداری مناسب از کفش کار سختی نیست، اگر واردش شوید حتی لذت بخش هم هست، اینکه شما از کفشهایتان خوب مراقبت کنید و طول عمرشان را افزایش دهید، ارتباطی به وضع جیبتان ندارد، کفش یکی از مهمترین بخشهای لباس است، ما همیشه افراد زیادی را میبینیم که هزینهی سر سام آوری را برای خرید انواع پوشاک میکنند اما حتی حاضر نیستند سالی یکبار دستمال روی کفششان بکشند؛ بنابر این با چند راهکار ساده خواهید دید که چه تاثیر بی نظیری روی تیپتان خواهید گذاشت و نگرش جامعه نسبت به شما بهتر خواهد شد. این نکته یادتان باشد که کفشهای تمیز از دید جامعه پنهان نمیماند!
اما چند نکته عمومی
هیچ وقت بعد از استفاده از کفش بلافاصله آن را در جعبه یا محفظه بسته نگذارید چرا که رطوبت پا در آنجا جمع میشود و دوباره به خورد کفشتان خواهد رفت و این اصلاً خوب نیست، اگر امکانش را دارید، اجازه دهید کفش برای مدتی در فضای آزاد باشد، مثلاً جا کفشی.
برای اینکه کفشها خصوصاً مدلهای چرمی حالت خودشان را از دست ندهند داخلشان را پر کنید، میتوانید از روزنامه باطله استفاده کنید یا اگر توانستید از قالبهای چوبی کفش بهره ببرید که فوق العاده هستند.
خب دیگر همین!
موفق باشید
سلام…
یه بوت با چرم صیقلی دارم… توو یه روز بارونی کفش خیس شد… وقتی برگشتم خونه که تمیزش کنم، بعد از اینکه خشک شد یه لایه ی سفید دو طرف کفش هست… هر کاری کردم نرفتن… توو بارونای بعدی اون لایه ها کلفت تر شدن… ظاهر کفش زننده شده… لطفا راهنمایی کنید چکار کنم… ؟؟؟
مرسی…
سلام
چیزی که میفرمایید لایه رسوب املاح و موادی هست که معمولاً در روزهای زمستانی با خیس شدن کفش روی اون شکل میگیره، ارتباطی هم به چرم بودن کفش نداره، بهتره ابتدای شکل گرفتن همچین موردی با شوینده های رقیق و برس نرم از روی کفش پاک بشه، برای مورد شما که کفش چرمی هست میتونید بعد از پاک کردن کفش واکس همرنگ چرم استفاده کنید تا رد رسوب از بین بره.
پینگ بک: چطور هر مدل کفشی را تمیز کنیم؟ - فروشگاه اینترنتی رزمد how to clean shoe
پینگ بک: همه چیز درباره چرم وگان، چرم گیاهی یا غیر حیوانی - مجله اینترنتی مدمگ
پینگ بک: کفش قایقی به چه کفشی گفته میشود؟ - رزمد مگ - بخش مجله فروشگاه اینترنتی رزمد
سلام خسته نباشید
ببخشید من از سورنا کفش چرم خریدم و توی توصیه هاش نوشته که به مدت طولانی جلو.ی آفتاب نزارید!! میتونم بپرسم برای پریدن بوی کفش پس باید چیکارکنیم؟!
پینگ بک: انواع کفش های زنانه - فروشگاه اینترنتی رزمد مجله مد رزمد مُدمَگ انواع کفش های زنانه
باعرض سلام
ایا تاریخ مصرف واکس کفش مهمه؟؟
استفاده از واکس کفش تاریخ مصرف گذشته چ تاثیری رو کفش داره؟
سلام این سوالی نیست که ما بتونیم پاسخ دقیقی بهش بدیم، چون به مواد تشکیل دهنده واکس و شرایط یا دمای نگهداری برمیگرده، اما قاعدتاً اگر مدت زمان زیادی از تاریخ انقضای محصولات مصرفی مثل واکس بگذره اون محصول فاسد میشه و کارایش رو از دست میده، مثلا واکس کلاسیک روغنی که برندهای ایرانی مختلفی هم در بازار ازشون وجود داره، بعد از مدتی که مورد استفاده قرار نگیرن خشک میشن و عملاً نمیشه ازشون استفاده کرد.
سعی کنید از این نوع مواد تا زمانی که تاریخ مصرفشون نگذشته استفاده کنید، اما بنا به تجره اگر مدت زمان کمی از تاریخ انقضا گذشته باشه آسیبی به چرم وارد نمیکنن