فست فشن: هیولایی در کمد لباس های ما
منابع:
How can we reduce our Fashion Environmental Impact?
What’s wrong with the fashion industry?
گرد آوری و مترجم: هدا فهمیم
امروزه پوشیدن لباس بیش از 5 بار تبدیل به یک چالش شده است. چرا؟
چون:
- کیفیت لباس ها هر سال پایین تر می آید، در نتیجه لباس های ما خیلی زود رنگ و رو رفته، بد قواره یا فرسوده می شوند.
- مد خیلی سریع تغییر می کند و مجبوریم برای اینکه مطابق با مد روز بمانیم مدام در حال خرید لباس باشیم.
فست فشن به معنی تولید انبوه لباس های ارزان قیمت و یکبار مصرف است. کالکشن های لباس جدید که مدام در طول سال رونمایی می شوند این حس را به ما می دهند که لباس هایمان از مد افتاده هستند. درنتیجه ما تشویق می شویم که مدام لباس های بیشتر و بیشتری بخریم. از طرف دیگر فست فشن سبب آسیب های بسیاری به محیط زیست می شود.
چطور می توانیم اثرات زیست محیطی ناشی از صنعت مد را کاهش دهیم؟
-
کمتر بخرید!
حتی پوشاکی که با محیط زیست سازگار است هم از یکسری منابع برای تولید و همچنین حمل و نقل آنها تا محل مصرف استفاده می کند که سبب آسیب به محیط زیست می شود.
ریشه این مشکل، مصرف گرایی بی حد و حصر ماست: امروزه ما ده دست لباس می خریم در حالیکه قبلا مادربزرگمان دو دست لباس می خرید.
ما تصور می کنیم که خرید لباس های جدید ما را خوشحال خواهد کرد. بجای اینکه دنبال به دست آوردن خوشحالی از این طریق باشیم، بهتر است برخی جنبه های سبک زندگیمان را مورد بررسی مجدد قرار دهیم!
سازگارترین ژاکت شما با محیط زیست همانی است که همین الان در کمد شما قرار دارد!
-
لباس های خود را از برندهای سازگار با محیط زیست بخرید
برندهای مد امروزه بیشتر و بیشتر اثرات زیست محیطی و اجتماعی ناشی از تولیدات خود را مورد توجه قرار می دهند. از جمله برندهای پایدار می توان به موارد زیر اشاره کرد:
برند های امریکایی: Ecologyst، Eileen Fisher، Faircloth+Supply، Laura Siegel، Mara Hoffman، Raven+Lily، Reformation، Study NY، TAMGA Designs، The Classic T-shirt Company، Zero + Maria Cornejo
برندهای اروپایی: Armedangels، Ekyog، Elsien Gringhuis، Haikure، Hund Hund، Ivy & Oak، Jan’n June، Jungle Folk، Jyoti، Kings of Indigo، Kuyichi، LangerChen، Maria Seifert، MUD Jeans، Natascha von Hirschhausen، People Tree، P.I.C، Wunder[werk]، Zola Amour،
برندهای آسیایی، استرالیایی، و نیوزلند: Bassike، Good Krama، Kowtow
البته باید صادق بود، هنوز هم رفتن به فروشگاه های پوشاک و خرید از آنها آسانتر و ارزانتر است، چرا که تولید برندهای ذکر شده هنوز محدود بوده و دسترسی به آنها به آسانی برندهای مطرح نیست. با این حال هرقدر ما تقاضای بیشتری برای لباس های سازگار با محیط زیست داشته باشیم، تعداد بیشتر و بیشتری از آنها در دسترس عموم مردم قرار خواهند گرفت. درست مانند غذاهای ارگانیک که پانزده سال پیش به سختی در شهرها پیدا می شدند اما امروز تقریبا در تمامی سوپرمارکت ها وجود دارند. البته نسبت به لباس های موجود در فروشگاه های فست فشن (مانند H&M، Zara، Primark و…) شما باید پول بیشتری برای لباس های سازگار با محیط زیست بدهید.
به هر حال، برندهای سازگار با محیط زیست گران تر از برخی مارک های معروف لباس نیستند، گاها ما پول زیادی برای ظاهرمان خرج می کنیم و لباسی با برند معروف می خریم، پس چرا همین هزینه را برای لباس های با کیفیت عالی یا سازگار با محیط زیست نپردازیم؟
-
لباس هایی بخرید که کیفیت خوبی دارند
از زمانی که لباس ها بسیار ارزان شده اند، ما دیگر چندان اهمیتی به کیفیت آنها نمی دهیم. وقتی ظاهر لباسمان بد شکل می شود یا کلا دیگر مورد پسندمان نیست، لباس جدیدی می خریم.
تا بحال برای همه ما پیش آمده که لباس ها یا کفشهای گران قیمت بخریم ولی فقط بعد از دوماه استفاده ببینیم که ظاهرشان کهنه شده یا حتی سوراخ شده اند.
اگر ما دست از خریدن لباس هایی کیفیت پایین برداریم، برندها مجبور خواهند شد کیفیت پوشاک خود را بالا ببرند که به نوبه ی خود باعث می شود بتوانیم لباسهایمان را مدت طولانی تری استفاده کنیم. اینطوری هم به نفع جیب ماست و هم به نفع محیط زیست.
-
قبل از اینکه لباس هایتان را دور بیاندازید اندکی فکر کنید
لباس های خود را در سطل زباله معمولی نیاندازید! بسیاری از این لباس ها از الیاف مصنوعی و زیست تخریب ناپذیر تشکیل شده اند که در محل های دفن زباله روی هم انباشته می شوند. بجای دور انداختن این لباس ها می توان کارهای دیگری انجام داد:
- سعی کنید این لباس ها را رفو کنید. گاهی اوقات با صرف اندکی تخیل می توانید لباسی را که پاره شده رفو کرده و یا حتی مجددا طراحی کنید
- لباسهایتان را به دوستانتان، خانواده تان یا حتی خیریه ببخشید.
- برخی از فروشگاه های لباس، لباس استفاده شده ی برند خود (یا حتی برندهای دیگر) را پس می گیرند.
- لباس ها را در سطل بازیافت مواد پارچه ای قرار دهید. لباس ها را می توان بازیافت کرد و از آنها لباس های جدید تولید نمود.
-
لباس های دست دوم، تعویضی و اجاره ای بخرید
بجای خریدن لباس های نو، گزینه های زیر را مد نظر قرار دهید:
- فروشگاه های لباس دست دوم: خرید لباس دست دوم چیز جدیدی نیست! فروشگاه هایی که لباس دست دوم می فروشند همه جای جهان وجود دارند. وبسایت ها و اپلیکیشن های بسیاری نیز وجود دارند که انواع لباس ها در آن به فروش می رسند از لباس های بسیار ارزان قیمت گرفته تا لباس هایی از برندهای مطرح جهان.
- تعویض لباس: این یک روش ابتکاری جدید است که در سرتاسر جهان در حال محبوب شدن می باشد. افرادی که در این طرح شرکت می کنند لباس هایی که دیگر نمی پوشند را با یکدیگر معاوضه می کنند. این یک روش اقتصادی و سازگار با محیط زیست برای پر کردن کمد لباستان است.
- لباس های اجاره ای: اجاره ی لباس نیز یک صنعت رو به رشد است. این یک گزینه ی عالی برای لباس هایی است که قرار نیست مدت طولانی آنها را بپوشید و یا خیلی به ندرت آنها را می پوشید (مثل لباس های کودک، لباس های بارداری، لباس های مهمانی و…). برخی کمپانی ها هم هستند که هزینه ای ماهانه برای لباس تعیین می کنند و به مشتری هایشان اجازه می دهند تا مدام لباس های کمد لباس خود نو کنند.
-
در شست و شوی لباسهایتان دقت کنید
شست و شوی لباس ها اثرات زیست محیطی بسیاری دارد. یک خانواده به طور متوسط سالانه 400 بار لباس های خود را می شویند و در حدود 60000 لیتر آب مصرف می کنند. همچنین انرژی زیادی برای گرم کردن آب شست و شو و خشک کردن لباس درون لباسشویی مصرف می شود. یکسری نکات وجود دارد که با استفاده از آنها می توان اثرات زیست محیطی ناشی از شست و شو را کاهش داد، از جمله:
- از ماشین لباسشویی با بهره وری انرژی بالا استفاده کنید
- برای هر بار شست و شو لباسشویی را کاملا پر کنید.
- برخی لباس ها را می توان قبل از هر بار شست و شو چندین بار پوشید.
- از مواد شست و شوی سازگار با محیط زیست استفاده کنید.
- از آب سرد برای شست و شو استفاده کنید.
- از خشک کن لباسشویی استفاده نکنید.
- لباس هایتان را برای شستن به خشک شویی ندهید.
پینگ بک: الیاف طبیعی و الیاف مصنوعی - فروشگاه اینترنتی رزمد مجله مد مگ
پینگ بک: اثرات اجتماعی مد - فروشگاه اینترنتی رزمد اجتماع مد مجله مد رزمد مُدمَگ
پینگ بک: فست فشن یا مد پرشتاب چیست؟ - فروشگاه اینترنتی رزمد مجله رُزمد فست فشن انقلاب مد