انواع چرم مصنوعی چند سالی است که در کنار چرم طبیعی در صنایع و محصولات مختلف استفاده میشود. انواع چرم مصنوعی به دلیل تنوع بسیار بالایی که دارند، هر کدام ویژگیهای منحصر به فردی دارند که حتما باید درباره آنها اطلاعات کافی داشته باشید.
انواع چرم مصنوعی
چرم یک ماده کاملا طبیعی است که از پوست حیوانات مختلفی تولید میشود. چرم دوام و زیبایی فوقالعادهای دارد که نسبتا بسیار گران است. به همین دلیل انواع چرم مصنوعی ساخته شد تا بتوانند تا حدود بسیار زیادی چرمی ارزان قیمتتر به بازار عرضه شود. در اینجا با انواع چرم مصنوعی آشنا میشویم.
چرم مصنوعی اکلیلی
اکلیلی یکی از انواع چرم مصنوعی است که ظاهری بسیار براق و درخشنده دارد. به همین دلیل از آن در صنعت مد و پوشاک و محصولات تزیینی بیشتر استفاده میگردد. در ساخت این چرم مواد اکلیلی استفاده میشود که از ترکیب آنها با مواد دیگر و رنگ، بافتی بسیار درخشان و جذاب پدیدار میشود. امروزه از چرم اکلیلی بیشتر برای ساخت کیف، کفش و حتی لباس مجلسی به وفور استفاده میگردد. چرم اکلیلی به دلیل ساختار خاصی که دارد، باید به صورت ویژه از آن نگهداری شود.
چرم پلاستیک
یکی از انواع مرسوم چرم مصنوعی، چرم پلاستیک است که ترکیب مواد پلیمری مانند پلیاتیلن و پلیپروپیلن ساخته میشود. این نوع چرم ساختاری بسیار مقاوم در مقابل رطوبت و شستشو دارد. به همین دلیل در صنعت از آن استفادههای زیادی میشود. یکی از ویژگیهای خوب چرم پلاستیک سبک و انعطافپذیر بودن است که باعث میشود تا برای تولید پوشاک، کیف و کفش از آن استفاده شود. یکی دیگر از ویژگیهای خوب چرم پلاستیک این است که به راحتی میتوانید آن را تمیز کنید. بدین ترتیب دیگر نیازی نیست نگران لکه شدن کیف و کفش خود باشید.
چرم طرح دار
نوعی دیگر چرم مصنوعی نیز وجود دارد که با تکنیکهای مختلف چاپ، الگوهای خاصی را روی آن به صورت برجسته میاندازند. این نوع چرم میتواند هر رنگ و طرحی داشته باشد. به همین دلیل به راحتی در ساخت کیف و کفش و حتی دکوراسیون از آن استفاده میشود.
چرم طرح دار علاوه بر زیبایی ظاهری، کاملا ضد آب بوده و در مقابل سایش نیز مقاوم است.
چرم اشبالت
چرم اشبالت نوعی دیگری از چرم است که سطحی نرم و مخملی دارد.
این نوع چرم در دو نوع طبیعی که از پوست گاو ساخته میشود و چرم مصنوعی که که از مواد پلیمری مانند پلیاروتان و … در آن به کار میرود. ظاهر چرم اشبالت مصنوعی بسیار به نوع طبیعیاش شباهت دارد، فقط کمی پرزهای آن کوتاهتر بوده و بسیار ارزانتر است. چرم اشبالت مصنوعی در برابر آب مقاوم بوده و برای ساخت کیف، کفش، روکش مبلمان و … از آن بیشتر استفاده میشود.
چرم پلی اورتان (PU)
چرم پلی اورتان (PU) یکی از انواع بسیار خاص و رایج چرم مصنوعی است که به دلیل داشتن شباهت بسیار زیاد به چرم طبیعی، از آن در کیف و کفشها استفاده میگردد. چرم پلی اورتان در برابر سایش و رطوبت مقاومت بالایی دارد. همچنین به دلیل تنفسپذیر بودن از آن به راحتی برای تولید پوشاک استفاده میگردد. این چرم در برابر لکهها بسیار مقاوم بوده و راحت تمیز میشود.
چرم وینیل
پلیوینیل کلراید (PVC) یک نوع دیگری از چرمهای مصنوعی است که مواد پلیمری ساخته شده و در برابر رطوبت و شستشو مقاومت زیادی دارد.
چرم پرمصرف وینیل به دلیل دوام بسیار بالا در صنایع مختلفی مانند خودروسازی، مبلمان، کیف، کفش و پوشاک استفاده میشود. این چرم به دلیل داشتن سطحی بسیار براق، جذابیت فوقالعادهای داشته و در طرحها و رنگهای بسیار مختلفی تولید میگردد. یکی از ویژگیهای برجسته چرم وینیل، مقاومت بالا در برابر سایش و خراشیدگی است که باعث میگردد تا طول عمر محصولی که با آن ساخته میشود بالا برود.
چرم منفذدار
این چرم نوع دیگری از چرمهای مصنوعی است که به منظور عبور بهتر هوا، به صورت منفذدار ساخته میشود. بدین ترتیب یک چرم تنفسپذیر ایجاد شده و برای تولید انواع پوشاک ورزشی و هر چیزی که نیاز به گردش هوا دارد از آن استفاده میگردد. چرم چرم منفذدار مقاومت خیلی خوبی در برابر رطوبت و سایش دارد که باعث میگردد محصولاتی که از آن ساخته میشوند عمر بالایی داشته باشند.
چرم میکروفایبر
چرم میکروفایبر یکی از چرمهای مصنوعی بسیار خاص است که از الیاف بسیار نازک و ریز ساخته میشود. بدین ترتیب ساختاری بسیار مشابه چرم طبیعی به وجود میآید که خواصی چون نرمی و لطافت را به همراه خواهد داشت. چرم بسیار محبوب میکروفایبر مانند بقیه چرمها مقاومت بسیار بالایی در برابر آب و سایش از خود نشان داده و کاملا تنفسپذیر نیز میباشد. از این نوع چرم برای تولید کیف، کفش، البسه و تمام محصولات چرمی استفاده میگردد. از آنجایی که چرم میکروفایبر در برابر لکه مقاوم است، از آن برای روکش صندلی خودرو، مبلمان نیز استفاده میگردد.
چرم بایو
چرم بایو یکی از جدیدترین نوع چرمهای مصنوعی است که با استفاده از مواد طبیعی و زیست تخمیر تولید میشود. از آنجایی که این نوع چرم از مواد طبیعی ساخته میشود، شباهت زیادی به چرم طبیعی داشته و ظاهر آن با چرم طبیعی کاملا یکی است. از چرم با کیفیت بایو برای ساخت انواع پوشاک، کیف، کفش و حتی روکش مبلمان هم استفاده میگردد. یکی از ویژگیهای خوب بایو نرمی و لطافت بسیار بالای آن بوده که باعث میشود تا یک محصول بسیار راحت به وجود بیاید. این چرم هم در برابر رطوبت، سایش و خراشیدگی کاملا مقاوم بوده و محصولی که از آن استفاده کند، عمر بالایی خواهد داشت.
چرم ایویای (EVA)
چرم ایویای (EVA) از پلیمر اتیلن-وینیل استات ساخته شده و برای تولید انواع کفشهای ورزشی استفاده میگردد. این چرم بسیار سبک و راحت بوده و سطحی بسیار نرم و لطیف دارد.
یکی از ویژگیهای خوب این چرم ورزشی مقاومت بالا در برابر تغییرات دمایی مختلف است و عمر بسیار بالایی به کفشهای ورزشی و … میدهد.
چرم الکلی پلیوینیل (PVA)
چرم الکلی پلیوینیل (PVA) از پلیمر پلیوینیل الکل تولید میشود و در برابر سایش و رطوبت کاملا مقاوم بوده و تنفسپذیری بالایی دارد. به همین دلیل از این چرم مصنوعی برای تولید انواع پوشاک، کیف، کفش و مبلمان استفاده میشود. چرم الکلی پلیوینیل به راحتی تمیز شده و در برابر لکهها مقاوم است. به همین دلیل محصولاتی که از آن ساخته میشوند را میتوانید در هر جایی بدون نگرانی استفاده کنید.
چرم چیت و پلاسما
چرم چیت و پلاسما یکی از چرمهای مصنوعی جدید است که با استفاده از تکنولوژیهای بسیار پیشرفته تولید میشود. ظاهر این چرم بسیار براق و جذاب است. به همین دلیل یکی از متریالهای مهم در صنعت مد و فشن به حساب میآید. از آنجایی که این چرم نسبت به سایش و آب مقاوم است، برای تولید انواع پوشاک، کیف، کفش و … استفاده میگردد. یکی از ویژگیهای خوب چرم الکلی پلیوینیل سبکی آن است که باعث میگردد محصول نهایی بسیار راحت و سبک باشد.
تا به این قسمت ما بهترین چرم های مصنوعی و پرکاربرد را به شما معرفی کردیم.
ویژگی بهترین چرم های مصنوعی
- دوام بالا و مقاومت در برابر سایش، پارگی و خط و خش
- ظاهری شبیه به چرم طبیعی داشته باشند و از مواد مرغوب ساخته شده باشند.
- در طرح ها و رنگ های متنوع موجود باشند.
- تا حدی در برابر نفوذ آب مقاوم باشند.
- بهتر است قابل شستشو باشد.
- باید بسیار نرم و لطیف بوده و اگر روی آن دست میکشید، احساس خوبی به شما منتقل کند.
- انعطاف پذیر باشد و به راحتی خم شده و شکل خود را حفظ کنند.
- متناسب با کیفیت و کارایی، قیمت معقولی داشته باشند.
- از مواد دوستدار محیط زیست تولید شده باشند.
چرم مصنوعی از چند لایه تشکیل میشود؟
تعداد لایههای چرم مصنوعی کاملا بستگی به نوع چرم و کاربر آن مشخص میشود، اما به طور کلی از 3 الی 5 لایه تشکیل میشود.
- لایه آستری
- لایه چسب
- لایه فوم
- لایه رویه
- لایه پوشش
اولین لایه یعنی آستری در پایینترین قسمت قرار داشته و معمولا از پارچه و یا الیاف بافتهشده و حتی چرم بسیار نازک تشکیل میشود. این لایه وظیفه دارد تا استحکام، ثبات و چسبندگی محصول را به وجود بیاورد. اگر این لایه کیفیت خوبی نداشته باشد، چرم در زمان کوتاهی از بین خواهد رفت.
بعد از آستری، لایه چسب است که بین تمام لایههای دیگر قرار گرفته و آنها را به یکدیگر متصل میکند. اگر در این لایه از متریال خوبی استفاده نشود، در کوتاهترین زمان ممکن لایهها از هم باز میشوند.
لایه بعدی لایه فوم است که بیشتر برای محصولاتی که نیاز به ایجاد ضخامت بیشتر است استفاده میگردد. همچنین لایه فوم باعث نرمی و انعطافپذیری بالایی هم میگردد.
بعد از آن لایه رویه میباشد که به آن پوسته یا سطح هم گفته میشود. این لایه بسیار مهم است، زیرا ظاهر نهایی محصول چرمی را مشخص میکند. این لایه همان چرمهای مصنوعی که در قسمت قبلی به آنها اشاره کردیم میباشد.
آخرین لایه پوشش است. این لایه معمولا همیشه استفاده نمیشود. اما در برخی از محصولات اگر نیاز به مقاومت بالا در برابر آب، سایش یا رنگ دهی باشد استفاده میگردد.
به طور کلی بسیاری از پوشاک، کفش و اکسسوری از 3 لایه آستر، چسب و رویه تشکیل میشوند.
اما برای پوشش روکش مبلمان و خودرو از 5 لایه استفاده میشود که ضخامت بیشتری داشته و منعطفتر باشند.
طول عمر و نگهداری چرم مصنوعی
به طور کلی اگر محصول چرم مصنوعی را در بهترین حالت نگهداری کنید، میتواند بین 5 تا 7 سال به راحتی برای شما عمر کند. البته این کاملا بستگی به نگهداری چرم مصنوعی شما دارد.
نکات مهم در نگهداری از چرم مصنوعی
- چرمهای مصنوعی در برابر آب مقاوم هستند، اما سعی کنید محصول چرمی خود را خیس نکنید. چون رطوبت میتواند در طول زمان باعث تغییر رنگ، پوسته پوسته شدن و ترک خوردن محصول شما شود. بهتر است اگر روی کیف، کفش و … آب ریخت، آن را با خشک کنید.
- چرم مصنوعی را هرگز جلوی نور مستقیم آفتاب قرار ندهید. زیرا در مدت زمان کوتاهی فرسوده میگردد.
- برای تمیز کردن چرم مصنوعی اصلا از مواد شیمیایی قوی و خشن مانند سفیدکنندهها یا مواد شوینده آنزیمدار استفاده نکنید.
- همیشه برای تمیز کردن روی چرم مصنوعی از برس بسیار نرم یا پارچه تمیز استفاده کنید. اگر روی محصول شما لکه به وجود آمده باشد میتوانید از محلول آب و صابون ملایم آن را تمیز کنید.
- میتوانید همیشه از اسپری یا لوسیون مخصوص محافظت چرم استفاده کنید. چون هم باعث میشود گرد و خاک روی آن باقی نماند و هم اینکه در برابر خراشیدگی و ترک خوردن مقاوم شود. از طرفی این اسپریها باعث میشوند تا چرم مصنوعی شما بسیار نرم و انعطافپذیر شوند.
انواع چرم مصنوعی طرح دار
یکسری از چرمها هستند که از پوست حیواناتی مانند مار، تمساح، کروکودیل و … تولید میشوند.
این چرمها بافت بسیار متفاوتی نسبت به چرم گاوی و گوسفندی دارند. به همین دلیل سازندگان چرمهای مصنوعی به این فکر افتادند تا چرمهای مصنوعی طرحدار را نیز بسازند که شبیه به پوست این حیوانات باشد.
به همین دلیل با استفاده از تکنیکهای مختلفی مانند چاپ برجسته و درج الگوهای خاص این شباهت را در چرم مصنوعی طرحدار ایجاد کنند.
تفاوت چرم مصنوعی با فوم
ویژگی |
چرم مصنوعی |
فوم |
ماهیت |
از پلاستیک یا پلی اورتان و مواد پلیمری ساخته میشود. |
از سلول های گازی و مواد پلیمری ساخته میشود. |
ظاهر |
شبیه به چرم طبیعی، با بافت و طرح های متنوع |
صاف، یکدست و بدون بافت |
احساس |
نرم، لطیف و انعطاف پذیر |
سفت، متراکم و غیرقابل انعطاف |
مقاومت |
در برابر سایش، پارگی و خط و خش تا حدی مقاوم است. |
مقاوم کمتر نسبت به چرم مصنوعی در برابر سایش، پارگی و خط و خش |
کاربرد |
کیف، کفش، مبلمان، لباس، لوازم جانبی |
تشک، مبلمان، عایق بندی، بستهبندی |
قیمت |
ارزانتر از چرم طبیعی، گران تر از فوم |
ارزانتر از چرم مصنوعی |
مزایا |
تنوع ظاهری، قابلیت شستشو در برخی از انواع آن |
سبک، عایق حرارت و صدا |
معایب |
کیفیت پایینتر از چرم طبیعی، آسیب پذیری در برابر حرارت بالا |
مقاوم کمتر از چرم مصنوعی در برابر سایش، پارگی و خط و خش، ظاهر ساده و بدون بافت |